DE SLAG VAN VINKT (1996-1997)

vinkt
Dit filmproject is het resultaat van een samenwerking tussen de studenten van de richting Vergelijkende Cultuurwetenschappen (Universiteit Gent) en de opleiding Documentaire (St. Lukas-instituut Brussel). Het initiatief tot deze onderneming mag gezien worden als een poging om tegemoet te komen aan de behoeftes van de twee richtingen, in hetkader van visuele antropologie.

De geselecteerde probleemstelling is het bloedbad te Vinkt in mei 1940. Vinkt is een dorpje in Oost-Vlaanderen, nabij Deinze, waar Duitse soldaten zeer veel burgers hebben geëxecuteerd.

Het onderzoek richt zich niet naar een verklaring van de feiten, maar zoekt eerder naar een perceptie van (emotionele) ervaringen, van zowel toenmalige inwoners van Vinkt als van mensen die er later zijn komen wonen. Naast deze emotionaliteit wordt de invloed van het bloedbad en de oorlog in het algemeen op het politieke leven behandeld.

terug naar visuele antropologie...